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Question 

 

- Clause 20.7.1 of EN 60598-2-20 requires that Edison screw lampholders E10, E14 and E 27 shall meet the 
requirements of EN 60238. 

- Clause 8.2 of EN 60238 requires that lampholder shall be tested according to the gauges 7006-30 (7006-30A for 
candle lampholder) and 7006-31. 

  
In the case shown in photos 1 and 2, the only possibility to fulfill the requirements with gauge 7006-30 is to cut the 
gasket around the rim of the lampholder. However in this condition the lampholder does not fulfill the requirement of 
7006-31 for protection against electric shock. In the note after the fourth paragraph of clause 20.12.1 of EN 60598-2-20 
it is written that the gasket may serve as protection against accidental contact with the cap of the lamp, but only for 
bayonet lampholder. So, it is not applicable to the E14 lampholder.  
In the case shown in photo 3 the test with gauge 7006-31 gives negative result. 
In the two cases, the lampholders have been designed to accept E14/20 lamp cap only (and not E14/23x15 or 
E14/25x17). So, if the tests are performed with these kind of lamps, the test requirements are fulfilled. 
We think that this lampholder used in a lighting chain is not in compliance with the standard due to the requirement of 
clause 20.7.1. What is the opinion of the other laboratories?  
             

Decision 

 

If all requirements according to EN 60238 as far as applicable have to be fulfilled and the gauge 7006-31 shall comply. 
Construction in photo 1 and 2 cannot be acceptable by cutting the gasket (changing the design of the lampholder). 
Construction of photo 3 is not acceptable since the test with gauge 7006-31 gives negative result (with the gasket in 
place). 
 

Explanatory notes 

See the photos and the standard sheet 7006-26-3. 
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